Af Jane Jacobsen, Kommunikationschef hos Hydrogen Valley

Byggeri og byggepladser står over for store udfordringer, når det handler om at nedbringe CO2-udledning og andre miljøbelastninger. Alene anvendelsen af diesel på danske byggepladser estimeres til at runde 70 mio liter om året, og de udleder 177.000 ton CO2.

Men branchen har taget handsken op og er gået i gang med en række tiltag. Tilbage i december 2023 underskrev 14 større bygherrer en hensigtserklæring om at tilstræbe grønne byggepladser i Danmark, og siden da er en del nye initiativer i færd med at blive prøvet af på landets byggepladser. Dette er en vigtig proces for industrien ikke mindst når byggeprocessens udledninger pr. 1. juli 2025 indskærpes med krav til dokumentation og grænseværdier i forhold til klimapåvirkninger.

Med i viften af løsninger er brændstoffer, som er baseret på power-to-x. Helt konkret har man i 2024 testet en metanol-drevet generator med gode resultater. Hvis metanolen er fremstillet på basis af biogas eller alternativt ud fra brint, der er produceret på basis af grøn strøm og kombineret med opsamlet CO2 fra biogasanlæg, så kan metanolen karakteriseres som grøn. Metanolen tilføres brændselsceller i generatoren, som derved producerer elektricitet, som driver maskinen.

Den grønne generator kan erstatte dieseldrevne generatorer, som leverer strøm, men som larmer, vibrerer og samtidig udleder CO2 og skadelige partikler. Alt sammen en udfordring på en byggeplads, der jo også er en arbejdsplads for mange mennesker og tit befinder sig i et beboelsesområde, hvor man ønsker at undgå støj og møg. Desuden har den metanoldrevne generator den fordel, at den ikke skal lades op som sin fossilfrie fætter: Den batteridrevne generator.

Et af de steder, hvor den grønne generator har været testet, er på en byggeplads i Nørre Sundby i Nordjylland, hvor man er ved at opføre et sundhedshus. Her har erfaringerne med den nye type generator været positive, fortæller projektleder Christian Bundgaard Nielsen fra entreprenørfirmaet HP Byg.

– Generatoren har fjernet larm fra byggepladsen. Det betyder, at vi kan snakke sammen i hverdagen, og det er jo godt for både arbejdsmiljø og sikkerhed. Der har ikke været nogle tekniske udfordringer med den – og det er vigtigt, for på en byggeplads kan der godt være en barriere i forhold til at afprøve noget nyt. Men den grønne generator falder bare ind i hverdagen uden at gøre væsen af sig selv – udover at levere grøn energi.

Generatoren har ikke kun leveret strøm til byggepladser. Også festivals har haft glæde af den nye type generator – deriblandt Grøn Koncert, der også har kigget ind i støjfrie løsninger og reduktion af CO2-udledning.

Nu skal den grønne generator have en storebror. Der er behov for en generator, som kan levere mere strøm end den nuværende, og den nye udgave, som forventes at være på markedet i løbet af foråret 2025, får en effekt på mindst 55 KVA og vil kunne rummes i en 20 fods container. Målet er på sigt at kunne levere generatorer med en effekt på op til 200 KVA.

– Vi har ventet på den slags løsninger i mange år. Kunderne har længe efterspurgt emissionsfrie og støjfrie maskiner, som er nemme og pålidelige at håndtere logistikmæssigt. En plug-and-play metanoldrevet generator i flere størrelser er god at have på hylderne, fortæller Jan Laursen, Branch Manager hos LOXAM, der er Danmarks største udlejer af maskiner til bygge- og anlægssektoren.

Udviklingen af den grønne generator i modulérbare størrelser sker frem til 2026 som led i et projekt, der er en del af CO2Vision erhvervsfyrtårnet i Nordjylland. Allerede nu og undervejs i projektperioden kan byggepladser og festivals prøve generatorerne af eller få dem demonstreret mod forespørgsel til Whitecell Systems eller Loxam.

Projektet udvikles med støtte af EU-midler gennem Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og har som projektpartnere Electro Gruppen, Aalborg Events, University College Nordjylland, Whitecell Systems, Energy Cluster Denmark og Hydrogen Valley.